Спорт

Как да заобичаме бягането?

By януари 21, 2014януари 3rd, 2022No Comments

И вие ли сте от хората, които смятат, че бягането е от онези гадости тип „трай бабо за хубост”? И вие ли ден след ден само се каните да потичате навън, но нещо все ви спира? А може би тичате от време на време, само че толкова се изсилвате, че минават седмици докато повторите? Нека ви споделя моята опитност какво работи, за да заобича човек тичането.

Мотивацията – От отговора на въпроса защо тичате, зависи как ще се чувствате по време на тичането. Запишете си на листче ясно и точно формулирана причина да тичате. Аз тичам всяка сутрин, защото това ми дава радост, балансира емоциите ми, кара ме да се чувствам в топ форма и удовлетворена от себе си, дава ми увереност, че мога да постигна целите си. А това за мен е огромна награда, която си заслужава отделеното време, пот и усилия.

Приятна обстановка – Много голямо значение за това дали тичането ще ви доставя удоволствие или не, има мястото, където тичате. Най-добре си намерете някой парк близо до вас, защото тичането на чист въздух не може да се сравни с нищо друго. Аз лично съм пробвала да тичам в училищен двор, както и по междублоковите пространства. Всички подобни опити завършиха неуспешно – това беше по-скоро мъчение, отколкото удоволствие. По същата причина за мен не е удоволствие да тичам върху пътечката във фитнеса – свежият въздух ми липсва. Разбира се, има хора, на които им е приятно да тичат на пътечка във фитнеса или в училищен двор. И все пак най-добре е да се огледате какво има в близост до вас и да изпробвате различни варианти. Би било жалко ако не тичате, само защото мястото, на което сте пробвали, не е било вашето.

Удобни дрехи и обувки – Много е важно с какъв екип тичате. Не е добре дрехите да са ви тесни и впити, защото това създава излишен дискомфорт. Освен това е важно материята на дрехите да е достатъчно нежна, защото при едно по-дълго тичане ако имате груба материя по себе си, това може да доведе до неприятни протривания. За начинаещите не толкова запалени бегачи може би най-добрата материя е памукът и като цяло всичко, което не запарва и не ви носи излишен дискомфорт. За по-редовните спортисти има и специално разработени материи за бегачи, които можете да намерите в специализираните магазини. Маратонките, с които бягате, също са изключително важни. На мен лично често ми се е случвало да не избера подходящи маратонки, след което да си набия пръстите на краката, да се сдобия с неприятни пришки и мазоли, които ме лишават от удоволствието да тичам. Неподходящите маратонки могат да допринесат и за по-големи бели – проблеми с глезени, колене, размествания особено при по-натоварващи бягания. Затова избирайте обувките, с които бягате мъдро, а не хващайте просто стария си чифт маратонки. Една лека и удобна спортна обувка винаги е чудесна инвестиция!

Музика – Аз лично обожавам да слушам музика докато тичам! Това ми помага да се фокусирам върху себе си и радостта от движението, а не да се разсейвам с хората наоколо. От личния си опит съм установила, че най-подходящата музика за тичане е умерено надъхващата. Например аз редовно слушам някой от сетовете на Армин ван Бюрен докато тичам, защото те хем не са прекалено релаксиращи и не ти позволяват да загубиш волята да тичаш, хем не са прекалено надъхващи, защото в такъв случай човек тръгва да тича рязко и ако няма достатъчно тренинг, след няколко минути има чувството, че белите му дробове ще се пръснат… Умереността в музиката за тичане е най-добрият избор.

Приятна компания – Не си е работа всеки ден да чакаш някой да идва да тича с теб. Най-добре е всекидневните пробези да са индивидуално занимание, но от време на време човек има нужда да се събере със себеподобни. Чувството да тичаш с още някой е прекрасно! Така си давате взаимно вдъхновение и се чувствате част от нещо по-голямо, което пък води до подобряване на мотивацията, съответно и на резултатите. На много места вече се организират групови бягания, в които всеки е добре дошъл да се включи. Ето тук можете да видите една такава група. Няма изисквания за това колко можете да издържите, бягате толкова, колкото ви е приятно. Подобни групови бягания са много добър вариант да се запознаете с други запалянковци на тичането, особено ако в нормалното ви обкръжение няма такива хора. Както знаем, хората, с които общуваме често, влияят на това в какви хора се превръщаме ние самите. Ето защо ако искаме да спортуваме редовно, добра идея е да имаме в обкръжението си хора, които също спортуват редовно и с удоволствие.

Уред за засичане на времето и дистанцията – Винаги е много мотивиращо човек да следи напредъка си, стига да не се вманиачава в това и да не си поставя прекалено високи изисквания. За мен лично е много полезно да следя кой ден колко време съм бягала и на каква дистанция. Това ме кара да се чувствам още по-удовлетворена от себе си, когато надмина вчерашния си резултат. Ето защо е добре да си намерите уред, който да измерва напредъка ви. Непрофесионалните варианти са с различни приложения на телефона или i-пода, а ако искате нещо по-професионално, можете да си вземете и пулсомер.

Хайде да потичаме! Време е!

Оставете коментар