ВзаимоотношенияЖивот

Как да общуваш с трудни хора?

By февруари 12, 2016декември 30th, 2021No Comments

7951c09cf0d57349d61a6fd6f983a07c-d37vieqАвтор: д-р Алдо Сивико

Без значение дали имаш насреща си кисел тийнейджър, неразбран шеф или просто човек в друга ситуация, с когото е трудно да се разбереш, определено е от полза да знаеш някои техники, използвани от хората, водещи преговори на професионално ниво. По-добре е да си подготвен, отколкото в подобна ситуация да чувстваш, че нещата са изцяло извън твой контрол, нали така? Не е нужно да се изнервяме и да се чувстваме безпомощни, просто е необходимо да развием уменията си за преговори. Ето как:

1. Знай какво искаш
Да имаш ясна цел е от ключово значение за всички успешни преговори. Когато си имаме работа с трудни за общуване хора, ние често изпитваме объркващи емоции, защото умът ни е замъглен и не разбираме какво се случва. Чудим се каква трябва да бъде следващата ни стъпка и умът ни препуска трескаво. Липсва ни яснота. В същото време когато човек, който води преговори професионално, седне на масата, той или тя вече е определил своите конкретни желани резултати. Когато си изправен пред трудна ситуация, просто се запитай: Какво искам да постигна наистина? Какви са целите ми? Ясният, конкретен и измерим отговор на този въпрос (което може да включва и определяне на това какво не си готов да приемеш и толерираш), ще ти помогне за постигането на по-добър резултат от ситуацията.

2. Познавай другия човек
Тук нямаме предвид единствено да знаеш какви са целите на другата страна. Нито пък имаме предвид единствено събирането на информация, която да ти помогне да достигнеш до другия човек на по-дълбоко ниво. Разбира се, колкото повече информация имаш, толкова по-добре. Но това което имаме предвид с “познавай другия човек” е да определиш кои са основните човешки нужди, които другата страна се опитва да удовлетвори – дори чрез поведение, което може да изглежда разрушително. Зад нечие поведение винаги има позитивно намерение – винаги има намерение за задоволяване на нужда. Когато осъзнаем, че всички сме задвижвани от позитивни намерения и се научим да разпознаваме нуждата, която някой задоволява с негативното си поведение, това променя коренно цялото общуване с другия. Когато сме способни да разпознаем дали чрез поведението си един човек търси признание, по-дълбока свързаност или просто е уплашен и търси сигурност, ние сме в по-добра позиция да се свържем с основните нужди на този човек и да се погрижим за тях. След като нуждата бъде идентифицирана, остава да се промени стратегията за постигането й. Така заедно с другия човек можем да разгледаме наличните алтернативи.

Какво е положителното намерение зад поведението на нацупения ви тийнейджър или неразбрания шеф? Дали става въпрос за търсене на признание? Сигурност? По-дълбока връзка? Как можете да помогнете на другия да посрещне нуждите си по-конструктивно? Какви алтернативи съществуват?

3. Подготви печеливши варианти и за двете страни
Ако познавате другия човек и сте идентифицирали неговите нужди и интереси, тогава можете да помислите за различни варианти, които биха удовлетворили и двамата. С други думи, запитайте се: Какво споразумение би удовлетворило както моите собствени нужди, така и нуждите на другия? Ако се фокусирате изцяло върху своите собствени нужди и интереси, е нормално конфликтът да ескалира. Вместо това, веднъж след като сте наясно вие какво искате и сте идентифицирали основната нужда на човека насреща, можете да проявите креативност и да помислите за решения, изгодни и за двете страни.
Вместо да възприемате другия като опонент, който трябва да победите, просто погледнете на него като на партньор, с който да си сътрудничите. Всъщност дори и да има напрежение и разногласия, когато сме в едно семейство, организация или общност, ние принадлежим към една и съща група с другия човек. Когато сме съзнателни за тази обща принадлежност, това ни помага да погледнем на другия човек не като на нещо съвсем отделно от нас, а да видим, че той всъщност е част от нашия живот.

4. Изслушвай
Няма по-могъщо и трансформиращо умение от изслушването. То отваря пространство, в което можеш да се срещнеш с другия. Изслушването създава условия другият човек да изрази своите нужди и интереси, а освен това дава възможност и на теб да разбереш по-добре изживяването и възприятието на другия. Няма как да опознаете другия човек, освен ако не го изслушате истински и дълбоко. А за да изслушате човека по този начин, се изисква да развиете способността да излезете от картината поне за момент, за да направите място за другия.
Именно в изслушването (а не в четенето на конски или наставленията) лежи първата стабилна стъпка към промяната и трансформацията.

Източник: psychologytoday.com
Превод: Емилия Цанева
Снимка: Deviantart/Photoflake

Оставете коментар