ДепресияПсихика

Депресия и мотивация

By октомври 13, 2015февруари 10th, 2022No Comments

Депресия

Автор: Меган Бруно

При депресия човек може да има идея какво е необходимо да промени в живота си или какво да направи, за да излезе от това състояние, но най-често е по-лесно тези неща да се кажат, отколкото да се направят. Депресираният човек може да разбере какво е добре да направи, но въпросът е как точно да го направи? Все пак депресията изчерпва мотивацията, енергията, заинтересоваността и фокуса. Когато наберете скорост е лесно, но как точно да си дадете начален тласък?

Заложете летвата ниско

Когато сте депресирани, вие не функционирате с нормалните си 70-90%. Вместо това вие функционирате на около 20%. Ако имате към себе си същите очаквания, които предявявате към себе си, когато не сте депресирани (като например, че това да се облечете е просто действие), нормално е да ви обхване тревога и объркване, съответно е много вероятно да не свършите въпросната задача, която сте очаквали от себе си (а това ще допринесе още повече към вашето усещане за безпомощност и нищожност).

Затова просто си поставяйте малки и конкретни цели. Извадете чиниите от миялната. Първо извадете 3 чаши. Задачата е изпълнена и можете още? Чудесно! Винаги можете да вдигнете летвата още малко, ако чувствате порив и енергия за това. Обърнете внимание, че ако се чувствате смазани, докато се занимавате с целта, то най-вероятно тя е прекалено висока и е необходимо да я понамалите до някоя по-реалистична и конкретна цел.

Практикувайте състрадание към себе си

Самокритиката е най-добрият приятел на депресията. Ако се самоизяждате за това, че сте толкова “непродуктивни” и “мързеливи”, вие ще продължите да се чувствате зле и без сили и енергия за каквото и да било. Опитайте се вместо това да използвате същите окуражаващи думи, които бихте използвали към приятел или любим.

Потърсете подкрепа и поискайте помощ

На някои от нас ни е трудно да поемем отговорност за себе си дори и в най-силните си моменти. А когато мотивацията и енергията са малко, тази задача е още по-трудна. Изберете човек, на когото можете да се доверите, и помолете за помощ. Помолете приятел да ви помогне да спазите поетия ангажимент. Помолете партньора си да ви придружи на йога урок. Платете за групата си по подкрепа, терапевтичната сесия или масажа предварително, така че да сте по-мотивирани наистина да отидете.

Представете си как ще се чувствате след свършената задача

Да си вземете душ, да се разходите, да приготвите ядене или просто да прекарате време с приятел в период на депресия се усеща като тежка и непосилна задача, ако се фокусирате на необходимото усилие. Депресираните хора като цяло имат ниска самоефективност, което означава, че имат ниска увереност в своята способност да извършват задачи. Заради това те се чувстват объркани и се опитват да отбягват подобни задачи. Ако не залагате прекалени очаквания към себе си в рамките на задачата и си представите как бихте се почувствали след конкретното действие, а не колко трудно ще ви е да направите нещото, то ще успеете да направите нещото и да се почувствате малко по-добре.

Поставете си за цел да го направите, не да му се насладите

Когато сте в депресия, е нормално да изгубите заинтересованост към нещата, които са ви носили щастие преди. Комедиите вече не са смешни, спортът вече не е забавен, времето с приятелите вече не е заинтригуващо. Тревога, депресия и тежест надделяват, водейки след себе си чувство на апатия и падение. Точно затова, когато правите нещо “забавно” или “активно”, направете го с целта просто да го направите, а не да му се насладите. Ще ви е от полза!

Поздравете се за куража да излезете извън зоната си на комфорт

Колкото и да е болезнена депресията, в един момент може да свикнете с нея до толкова, че даже да ви е комфортна. Просто знаете какво да очаквате от нея като цяло, няма кой знае какви изненади. Познавате болката, съответно може да предскажете, че утре като цяло ще си е същото. Идеята да пристъпите извън депресията като зона на комфорт може да провокира тревога. Ако продължаваш да правиш това, което винаги си правил, ще продължиш да получаваш това, което винаги си получавал. Затова ако установите, че можете да направите нещо по различен начин (дори по съвсем малко по-различен начин), поздравете себе си. Много вероятно е да изпитате тревога при това действие, защото несигурността винаги е съпровождана от тревогата. Тревогата е индикатор, че стъпваш извън познатата рутина на депресията, така че се потупай по рамото за този свой кураж и се опитай да направиш повече такива нови крачки.

Източник: mindbodygreen.com
Превод: Емилия Цанева  

Още статии за депресия:

Какво да правим, когато ни налегне депресия?

Какво да не правим ако наш близък е в депресия?

Оставете коментар