Психика

Как да се освободим от навика да се притесняваме?

By декември 11, 2015януари 2nd, 2022One Comment

Angel_meets_flower_by_WildRainOfIceAndFire

Автор: Дорийн Върчу

Притесняването е стратегия за контрол на събитията, която обаче най-често привлича точно обратното на това, което желаем. Нещата, за които се притесняваме, имат тенденцията да се случват. Притесненията са изключително нисковибрационна енергия, която поражда напрежение в областта на лицето, в цялото тяло и в ума.

Притесненията отдалечават околните от нас, които съзнателно или не са отблъснати от ниската им енергия. Така че притесненията могат в крайна сметка да накарат човека да се почувства самотен и уплашен в момент, когато има нужда от подкрепа. Още повече, че когато натрапливо се притесняваме за нещо, ние имаме склонността да си проявяваме точно това нещо чрез самоизпълняващо се пророчество. Така че вместо да ни помогне да контролираме бъдещето, притеснението в действителност ни носи всичко онова, което не искаме. Което го прави може би един от най-лошите защитни механизми, които можем да развием.

Притесняването може да е навик, който сте наследили от родителите си. Ако родителите ви са се притеснявали много, може автоматично да сте придобили този навик и той да се е превърнал в нормална част от вашия живот. Понякога родителите смятат, че любовта изисква да се притесняваме за обичния човек. Някои родители дори казват на децата си: „Аз се притеснявам за теб, само защото те обичам!“ И тогава детето пораства, бъркайки притеснението и любовта. Разбира се, че е нормално да се притесняваме за децата! Но когато осъзнаем, че тази емоция с нищо не ни помага и най-често всъщност води след себе си негативни последствия, ние се мотивираме да обърнем процеса.

Освен това притеснението може да се превърне в пристрастителен навик. (Пристрастяванията са натрапливи и компулсивни поведения, които водят до временно облекчение и щастие, последвани от дългосрочна болка). Притеснението може за кратко да ни даде чувството, че сме способни да овладеем и контролираме ситуацията, затова се превръща в нашия лесен навик за справяне със ситуациите. Освен поведенческото пристрастяване към притеснението, прекомерното притесняване само по себе си може да доведе и до пристрастявания към различни вещества, към които се обръщаме в опит да се успокоим.

Хората, които се притесняват прекалено, най-често имат усещането, че бъдещето им е мрачно и обречено. Те очакват най-лошото, което често е нагласа, която да ги предпази от изненади или разочарование ако най-лошото в действителност вземе, че се случи. Това често са хора, имали тежък живот, изпълнен с предизвикателства, и всичко, което познават във взаимоотношенията, се свежда до болка и предателство. Така че не е чудно, че се притесняват да не би още болка да навлезе в живота им.

Хроничното притесняване може да потисне имунната система, както и да предизвика панически пристъпи и мускулно напрежение. Медицинските изследвания показват, че хората, които хронично се притесняват, са по-податливи на сърдечно-съдови и други заболявания. Първото нещо, което е необходимо да знаете, е, че можете да си изградите по-добро бъдеще, без да се налага да прибягвате към притесняването. Така че преди да започнете да се притеснявате за това, че се притеснявате, нека си поговорим за някои реални варианти как можете да спрете постоянните притеснения:

1.Избягвайте стимуланти в храната и напитките
Кафе, небилков чай, кола, шоколад, захар и други подобни стимуланти създават изнервеност и напрежение в тялото, а умът отдава това напрежение на тревога.

2.Спортувайте
Да вентилирате напрежението чрез кардио упражнения като тичане, йога, бързо ходене, плуване, каране на колело, танци и други е прекрасен начин да намалите и евентуално елиминирате навика да се притеснявате.

3.Обърнете се към молитвата
Притесненията никога с нищо не помагат, но молитвите помагат винаги и за всичко. Следващия път, когато се терзаете за нещо, формулирайте безпокойството си в конкретно изречение, запишете го на хартия, на компютъра си или просто го изкажете на глас. Като се изправите лице в лице със своите притеснения, вие намалявате силата им над вас.

Когато оставим притесненията вътре в нас и не сме съзнателни за тях, точно тогава те създават ниски тътени на тревога дълбоко и прикрито в ума и емоциите, затова е добре да ги формулираме в конкретика и да ги изкажем на глас. А сега нека насочим думите към Бог: „Моля те, помогни ми с това… Знам, че ще го направиш по-добре от безпокойството.“ Ето че сега превърнахме своето притеснение в молитва.

Както знаете Бог и ангелите могат да ни помогнат само, когато им дадем разрешение за това. Те уважават нашите избори, продиктувани от свободната ни воля, и биха се намесили единствено, ако ги помолим. Така че когато превърнем притесненията в молитви, ние позволяваме на Небето да ни предостави чудотворни решения.

Източник: angeltherapy.com
Превод: Емилия Цанева

1 коментар

Оставете коментар