Духовност

Как твоите несъвършенства те правят съвършен?

By ноември 13, 2015януари 2nd, 2022No Comments

снимка: dynamictravel

Автор: Гал Еден Сасон

Митовете са истински истории, които никога не са се случвали. И все пак тези истории, надхвърлящи времето и пространството, в което са възникнали, могат да ни послужат не само да разберем живота, но и да подобрим съществуването си и да му придадем сила. Сега ще си поговорим как вашата сянка и вашите несъвършенства са точно това, което ви прави съвършени.

Креативността в различните традиции се разглежда като пределния акт на “imitatio dei”, което от латински значи “имитация на Бог”. Но за да може да твори, индивидът има нужда от вид платно, празна плоча, празнота. А за да постигнат това състояние на празнота, много от нас прибягват до саморазрушение. Изборът ни на инструменти и методи как да достигнем нивото на саморазрушение и съответно празнотата, която го следва, се различа от човек на човек. Можем да изберем да го постигнем чрез наркотици, захар, въглехидрати, работа, разрушителни връзки и др. Всеки от нас приютява несъвършенство, сянка, нещо, което ни спира, съпротивлява се и ни дърпа назад. Тази сила ни позволява да привлечем противоположното и равно по сила на нея, което се проявява под формата на нашата креативност. И точно нашата творческа сила е това, което ни прави съвършени. Нашето подражание на Бог, Твореца. Поддържането на баланса между светлината и тъмнината не е просто част от това да бъдеш човек – то е това, което ни определя.

Раненият лечител от притчата за Хирон въплъщава баланса на светлината и тъмнината, радостта и болката, божественото и човешкото. Точно неговата рана и несъвършенства са тези, които са го направили идеалният лечител и учител. Той е придобил своето безсмъртие, точно заради своите смъртоносни нещастия. Митът ни уверява, че боговете ще ни дарят с безсмъртие, когато разпознаем, приемем и усвоим своята сянка. Нашият истински потенциал живее в нашата сянка. Той е облечен в нашето несъвършенство.

Да се върнем отново на Хирон, който бил изоставен от майка си поради своя, според нея, ужасен външен вид. Кое може да бъде по-жестока рана за едно бебе от отхвърлянето и презрението на собствената му майка, която след като видяла новороденото си дете, помолила боговете да я превърнат в дърво, така че никой никога да не може да каже, че нейният син “изглежда като майка си”. Но именно заради тази рана Артемида и Аполон го осиновили. Посланието е ясно – точно когато се чувстваме изоставени и самотни поради нашите несъвършенства, Луната и Слънцето ни вземат под своите светли крила.

Примери
Защо всяка година един милион души отиват в малкото италианско градче Пиза? Тези туристи от всички краища на света не се интересуват от красивата бяла и перфектно построена катедрала, а от нейната изкривена с 4 градуса, монтирана под наклон камбанария. Защо някой ще пропътува такова голямо разстояние, за да се възхищава на несъвършена постройка? Има спор относно първоначалния проектант на световноизвестната кула. Някои казват, че когато фаталната му грешка била открита, той избягал от града. Избягал? Защо? Би трябвало да нарекат главната улица в града на негово име. Без неговата грешка градът най-вероятно би чезнал в неизвестност. Със своите несъвършени изчисления той собственоръчно е подсигурил икономиката на Пиза за векове напред.

Ивао Такамото бил роден в Лос Анджелис, но тъй като семейството му е от Япония, те били изпратени в заточителен лагер през втората световна война. Това несъвършено лишаване от свобода се оказва съвършено за младия мъж, тъй като точно там той открил изкуството на японската анимация и изучил неговите тайни. По-късно той става известен аниматор, директор и продуцент на различни проекти в Дисни (Спящата красавица), Хана Барбара (Скуби Ду) и Уорнър Брадърс. Докато работел за Хана Барбара, г-н Такамото получил за задача да създаде герой – обичливо куче, което да се хареса на световната публика. С други думи, те искали куче, което всички да могат да обичат. Е, каква по-добра порода куче от немския дог, все пак те са велики (great dane в буквален превод от английски означава велик датчанин). Но това, което Такамото направил, било неочаквано. Ето как той описва своето решение:

„Човек, който развъжда немски дог, ми обясни какви са важните характеристики на породата, например изправен гръб, прави крака, малка брадичка и така нататък. Аз реших да направя обратното на това и създадох Скуби Ду с гърбав гръб, криви крака, голяма брадичка и така нататък. Дори цветът му е грешен!“
Такамото създал несъвършен немски дог. И докато тези кучета са известни със своята храброст, то той направил Скуби Ду страхлив. Докато те имат дълбок гръмък лай, то той направил лаят на Скуби дисхармоничен и странен. Такамото създал най-известното куче сред анимационните герои като извел на преден план неговите несъвършенства. Защо? Защото така създал перфектен герой, който да резонира с децата отвъд пространството и времето.

Заключение
В старите легенди, подобно на новите, несъвършенствата всъщност се оказват съвършенства. Надявам се, че това ще ви вдъхнови да поровите надълбоко в сянката си и да освободите своите съвършенства като приемете и заобичате своите несъвършенства. И няма по-добро време за това от момента, когато слънцето преминава през знака на Скорпиона – знакът на смъртта, подземния свят, магията и трансформацията.

Източник: huffingtonpost.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар