Сексуалност

Колко е важна сексуалността

By април 28, 2016декември 30th, 2021No Comments

flower_by_metaledz

Много хора смятат, че сексът е просто досадна телесна потребност, затова нека просто да я задоволим колкото се може по-набързо и да приключваме. Веднъж месечно би трябвало да е достатъчно… Други хора пък смятат, че за сексуалността не трябва да се говори открито, защото това е нещо срамно и трябва да се крие. Сексуалността е голямо табу в много култури по света и добре възпитаните хора не говорят за секс на обществени места.

Но всъщност сексуалността и сексът са много важна част от нашия живот и силно повлияват всички сфери от него, без значение дали става въпрос за връзката или за кариерата ни. Сексуалната енергия е една от най-мощните енергии, тя е енергията на творчеството. Без нея не би имало живот. Наскоро четох една статия, в която авторът обясняваше, че когато учим децата, че сексът е нещо лошо, то ние ги учим и че те самите са лоши, защото те идват от секса.

В действителност сексът е красив божествен акт между двама души, при който те се съединяват и заедно създават мощна енергия – това не е нещо, от което да се срамуваме. За съжаление много хора нямат никаква представа какво представлява сексуалността в действителност и какъв дар крие тя. Чрез сексуалността можем не само да създадем нов живот, а и да променим своя собствен живот. Това е една от най-дълбоко пазените тайни през вековете, но през последните десетилетия за нея се говори все повече. Когато поддържаме сексуалната енергия вътре в нас, ние сме здрави, преливаме от енергия и можем да се радваме на дълъг живот. Освен това можем да използваме сексуалната енергия, за да създадем и проявим в живота си всичко, което искаме. Сексуалната енергия е тясно свързана и с духовността – колкото повече сексуална енергия имаме, толкова повече се отваряме към духовността.

Телата и умовете ни често са блокирани. Когато тялото започне да се разтваря, тогава и умът започва да се разтваря. Телата ни са блокирани поради множество причини, но един от факторите, оказващи най-голямо влияние, е храненето. Ако се храним по-здравословно и в умерени количества, тялото започва да се усеща по различен начин и съвсем скоро ще осъзнаем, че качеството на мислите ни и начинът, по който изживяваме живота, също се променят. Здравословното хранене е ключово и когато го съчетаем със здравословната сексуалност, то може да ни помогне наистина да изживеем пълния потенциал на телата си.

Хората със здравословно отношение към секса са по-щастливи, по-здрави, изглеждат по-млади, а нивата им на стрес са много по-ниски. Често те са много по-щастливи във връзките си. Но проблемът е, че никой не изкарва пари от щастливи и здрави хора и тъй като здравословният секс може да ни направи щастливи и здрави без отрицателни странични ефекти, е необходимо да ни се втълпи, че той е лош. Защото когато сме нещастни, ние ядем повече и купуваме повече вещи, за да ни направят щастливи. Ако здравословното ни състояние е лошо, ние ще ходим на лекар по-често и ще купуваме повече лекарства, които ще ни направят дори още по-болни. А от всичко това се изкарват доста пари.

А когато правим любов, тялото ни произвежда голямо количество от множество хормони (един от най-важните е окситоцинът), които създават чувство на щастие, отразяват се изключително благоприятно на здравето и намаляват нивата на стреса. Много сериозни заболявания могат да бъдат облекчени, ако не и излекувани, ако използваме сексуалната си енергия по правилния начин. Но 4-8 минути правене на любов няма да свършат работа. Тук говорим за по-продължително тантрическо правене на любов и складиране на сексуалната енергия вътре в нас. Потиснатата сексуална енергия може да доведе до много сериозни заболявания, особено при жените. А от друга страна енергийният оргазъм, изживян чрез цялото тяло, е изключително освобождаващ както на емоционално, така и на физическо ниво. Така тялото се освобождава от стрес, умора и заболявания. Състоянието на много жени, които страдат от различни типове вагинални инфекции, проблеми с яйчниците или матката (включително рак на яйчниците и шийката на матката), може да бъде облекчено чрез правилно използване на сексуалната енергия.

Прекрасно е, когато хората да започнат да гледат на сексуалността си по различен начин, защото тогава проблемите, за които са си мислели, че никога няма да изчезнат, започват да се разрешават и целият им живот се променя. Сексът не би трябвало да е нещо, което мъжете използват, за да поробват или насилват жените. Нито пък нещо, което хората използват, за да придобият контрол един над друг. Сексът не би трябвало да се прави в пияно състояние, когато сме в полусъзнание, нито пък с някой, за когото не знаем нищо.

Сексът не е просто досадна физическа потребност. Той свързва мъжа и жената по най-красивия начин и създава великолепен съюз между тях. И ако те знаят какво да правят със сексуалността си и как да я използват, те могат да преместят планини. И така сексът създава енергията на любовта. В тантра се казва, че няма как да правиш любов по тантричен начин и да не се влюбиш. Причината, поради която сексът за сдобряване след караница, е толкова хубав, е защото той възстановява съюза между партньорите. Егото създава илюзията за разделеност и всеки път, когато се караме, властва егото, а не любовта. Егото ни кара да вярваме, че има разделение. А сексът ни връща обратно към истината, че всъщност сме едно и егото изчезва. Разбира се, сексът може да се прави и чрез егото, но тогава партньорите не могат да достигнат истинските нива на дълбоката сексуалност, нито да изживеят истинската любов. Докато хората използват партньорите си егоистично, просто за да задоволят земните си нужди, те няма как да изживеят нещо по-възвишено. Сексуалността може да ни помогне да се центрираме в сърцето си и да изживеем любовта в нейното истинско значение.

Определено бих препоръчала сами да си направите проучване по темата за сексуалността и нейното по-дълбоко значение, тъй като широко разпространената информация със сигурност не представя нещата цялостно и има още много, което е добре да знаем за нея.

Адаптация по статията на Катрин от tantrictherapy.eu

Оставете коментар