Спорт

Мотивация да спортуваме

By ноември 15, 2013януари 3rd, 20222 Comments

снимка: Deviantart/Bienchen stock

Дорийн Върчу е любима моя авторка, преминала през множество изпитания и точно затова много обичам да се възползвам от нейните усвоени уроци до колкото мога. Тя е поредният пример за жена, която не е знаела какво да прави с живота си, имала е проблеми с наднорменото тегло и все пак е успяла да вземе живота си в ръце и да го превърне от бедствие в прекрасна пътеводна светлина.

По темата за спортуването – от личния си опит установих, че нещата не се случват много добре, ако единствената мотивация на човека за спорт е хубавата фигура. За мен най-важно е чувството за удовлетворение и спокойствието, което получавам след отдаване на някакъв спорт, танци или йога практика. Ако си позволя да не направя дори малко движение, тогава тялото ме боли и сякаш е леко схванато, чувствам се изнервена и не ме свърта на едно място, съответно нямам достатъчно концентрация за нещата, които толкова бързам да свърша. Ето защо смятам, че откъсът от книгата на Дорийн Върчу е толкова ценен:

„Защо все отлагаме спортуването? Много е горещо. Много сме изморени. Децата са хремави. В залата за фитнес е голяма навалица. Когато се изправим пред избора дали да правим упражнения или не, светът ще ни предостави милион причини да продължим със заседналия живот.

Разговаряла съм с много хора, които се чувстват виновни или притеснени, защото знаят, че „трябва” редовно да спортуват, но просто нямат желание. Да, истина е, че упражненията могат да бъдат изморителни и монотонни. И когато затънете до гуша в ежедневните грижи, още по-трудно ще ви бъде да обуете маратонките. Аз самата съм работеща майка с две деца, но за щастие успях да си изработя реалистична стратегия, за да вместя фитнеса в напрегнатото си ежедневие.

Ползата от редовните упражнения е толкова голяма, че ще ви изплати с лихвите вложеното време, положените усилия и пролятата пот. Една от най-големите придобивки за заетите хора е енергията, която се усеща след раздвижването. Тази свежа енергия със сигурност ми дава поне още два часа продуктивна работа дневно. Ето ви един начин да удвоите „инвестираното време”. Упражнявате се един час и в замяна получавате допълнителна енергия за два часа. Ако не си направя гимнастиката, сигурно ще се влача из къщи вяла и изтощена. Но след като съм се раздвижила, се чувствам толкова жизнена, че свършвам работата си два пъти по-бързо.

Що се отнася до мен, всъщност енергията е основната причина да спортувам. Вторичните, по-маловажни ефекти са стройната фигура, здравето и намаленият апетит. Единственото, заради което се занимавам с това, е добрият тонус през целия ден. Без гимнастиката сигурно нямаше да мога да се справя с многобройните си задачи в работата и у дома!”

Из „Щях да променя живота си, ако имах повече време”, Дорийн Върчу

2 коментари

  • Моника каза:

    Еми, благодаря ти за тази статия <3
    Сама за себе си започнах да осъзнавам и усещам много ясно нуждата от движение в ежедневието едва в последната седмица. Може би на тялото ми му омръзна вече да мързелувам 🙂
    Продължавай в същия дух имаш какво да (по)кажеш на света! 🙂

  • Emilia Tsaneva каза:

    Благодаря! Радвам се, че съм била полезна :)))

Оставете коментар