РодителствоСпорт

На колко години детето може да започне с кънките на лед?

By март 20, 2014януари 3rd, 2022No Comments

Снимка: автор неизвестен

Кънките на лед могат да бъдат нещо наистина ценно и обогатяващо за вашето дете. С тях то развива любов към движението и спортуването, подобрява своите двигателни способности, научава се да бъде внимателно и в същото време достатъчно смело, за да може да преодолява страховете си както на пързалката, така и извън нея. Освен това кънките на лед са свързани и с много игри и забавление.

И все пак коя е най-подходящата възраст да запишем детето си на кънки на лед? Според Мишел Уилкин, треньор по кънки на лед, най-добрата възраст за детето да започне да се пързаля е четири години.

Има някои деца, които са готови и на 3-годишна възраст. И все пак е добре да се вземат предвид следните обстоятелства:

Концентрация на вниманието – повечето групови часове са с продължителност поне 30 минути.

Разделяне от родителя – тревогата от раздялата с родителя все още е доста силна до около 4-годишна възраст. Ако детето ви няма проблем с това да приема инструкции от друг възрастен човек, то тогава можете да започнете с уроците.

Баланс – както с кънките, така и с нормалните обувки.

Препоръката на Мишел Уилкин е да започнете като изпробвате дали детето може да ходи с кънките само на пода. Ако това се получи добре, значи детето ви е физически готово да кара кънки.

Друга препоръка е да проверите в местната пързалка какви са критериите за възраст за групови уроци и ако искате детето ви да започне преди 4-годишна възраст, то е най-добре да започнете с частни уроци. В момента в България можете да заведете детето си на уроци по кънки с добър инструктор предимно в София. В групите има деца от две години и половина нагоре. Най-добре е да се консултирате със съответния инструктор за това кога и къде да заведете детето си на урок.

Източник на цитатите от Мишел Уилкин:  www.iceskatingworld.com

Оставете коментар