ЕмоцииТяло

Неуместни мъжки коментари относно външния вид

By април 17, 2014януари 3rd, 2022No Comments

В една или друга степен всички се влияем от мнението на околните. На всеки му става приятно, когато му кажат нещо хубаво и не чак толкова мило, когато го критикуват. Това влияние не може да се неутрализира напълно, но може да се постави в здравословни граници, така че да сме в мир, хармония и любов със себе си, без значение какъв коментар по наш адрес е направил човекът насреща.

По принцип всеки не толкова позитивен коментар по наш адрес ни се отразява недобре. Когато обаче този коментар идва от човек от противоположния пол, още повече ако сме излезли на среща с него, то това много стабилно би ни ударило по самочувствието и обичта към себе си, ако не сме достатъчно осъзнати.

Какво всъщност иска да каже човекът, който прави коментар от сорта на: „Прекрасна си, само трябва да поотслабнеш малко!”, „Сега изглеждаш чудесно, ама да не вземеш да напълнееш пак!”, „Трябва да си по-женствена! Искам да си обличаш рокли заради мен!”, „Как можеш да ядеш такива калорични неща? Да не мислиш, че ще излизам с теб ако напълнееш?!”… Цветущи бисери има всякакви. На пръв поглед изглежда, че с тези коментари човекът иска да каже нещо на нас. В действителност обаче той ни казва нещо важно за себе си: „Аз не съм достатъчно зрял и не мога да обичам човека насреща такъв, какъвто е!”, „Имам си нереалистичен идеал какъв трябва да бъде човекът до мен и ако ми позволиш, ще направя всичко възможно да те моделирам като пластелин, за да те вкарам в крайна сметка в моята идеална рамка!”, „Не ми трябва партньор, имам нужда просто някой да ми краси масата!”…

Да, разбира се, че го има случаят, в който горкото момче толкова се е притеснило, че изцепва първата глупост, която му хрумне и всъщност той далеч не е лош човек и нещата може би ще се нагласят, но реалността показва, че тези случаи са по-скоро изключения. Всъщност няма нужда да се подлагате на такъв тормоз и да си губите ценното време с човек, който вместо да ви обогати, ви изчерпва.

Най-лошото и неосъзнато нещо, което можете да си причините в подобна ситуация, е да се засегнете, да ви стане мъчно и не дай Боже да си кажете: „Да, той е прав!”. Подобна реакция ви лишава от радост, изчерпва огромна част от енергията ви и срива и малкото самочувствие, което ви е останало. Подобна ситуация е ценен дар, който да ви помогне да осъзнаете някои важни за себе си неща, тя не ви е изпратена, за да ви срине психически, затова бъдете осъзнати!

Не си мислете, че сте привлекли подобен коментар към себе си, защото наистина сте дебела, ядете много или не сте достатъчно женствена. Всъщност външният ви вид няма значение за подобен отзив. Разбира се, че има причина да получите подобна обратна връзка от Вселената, но тя далеч не ви носи информация, че трябва да отслабнете. Тя ви показва, че мнението ви за себе си не е достатъчно позитивно. Това какво вярвате за себе си се излъчва навън и другите го усещат. Все едно сте написали на една табелка мнението си и хората около вас просто са привлечени да я прочетат.

Ако привлечете към себе си критикуващ коментар относно външния ви вид, това означава, че всъщност все още не обичате себе си достатъчно, не сте приели тялото си с любов такова, каквото е или ви е страх да не напълнеете. Благодарете за обратната връзка и поработете по въпроса как да подобрите мнението за себе си. Продължете пътя си с усмивка и с ясната осъзнатост, че с всеки изминал ден вие обичате и приемате себе си все повече и повече, което ви прави все по-красиви и лъчезарни, оставате в хармония все повече време през деня си, а това неминуемо ще ви отведе и до вашия човек, който ви обича и уважава такава, каквато сте.

Оставете коментар