Психика

Няколко идеи как да се презаредиш

By юли 4, 2014януари 3rd, 20222 Comments

Днес натискът да си постоянно зает с вършене на нещо е доста голям. Но това ти носи изтощение, да хапваш набързо каквото ти попадне и да не отделяш време за себе си, което със сигурност те оставя неудовлетворен от живота. Когато се чувстваш по най-добрия начин, ти ще се справяш и по най-добрия начин с всекидневните задачи. Започни да си отделяш лично време, за да се презаредиш, и ще останеш изненадан как успяваш да отметнеш повече работа за по-кратко време! Ето няколко идеи:

1. Пречиствай тялото си редовно. Може да е един ден седмично или един ден на две седмици – важното е да дадеш на храносмилателната си система почивка, а тя от своя страна ще ти отвърне с допълнително количество енергия.

2. Разходи се сред природата, било то и само в някой близък парк до вас. Огледай се за някой нов маршрут в близост, който не си изпробвал.

3. Свържи се с вътрешното си дете. Какво обичаше да правиш, когато беше малък? Да рисуваш, да си правиш колажи, да строиш крепости? Върни се към любимото си хоби!

4. В случай, че обичаш животните, отиди като доброволец в някой приют за животни. Удовлетворението, че отделяш време за правилното нещо и че си полезен, ще те зареди, както и приятната разходка с някой четирикрак приятел.

5. Изпробвай нещо ново. Запиши се на катерене, изпробвай някоя чуждестранна кухня или просто прочети книга, която по принцип не би избрал.

6. Разчисти си гардероба и всички ненужни неща в къщата ти и ги дари. Енергийното ти състояние е тясно свързано с обстановката около теб, така че се погрижи да няма застояли храни в хладилника, неизползвани и ненужни дрехи и предмети. Някой друг има по-голяма нужда от тях, не си ги трупай просто за всеки случай!

7. Планирай къде би искал да отидеш през следващата си почивка. Тръпката да знаеш, че нещо прекрасно те очаква, със сигурност зарежда. А и много често заетите хора не предприемат такива пътувания, просто защото не си отделят време да ги планират и когато подходящият момент за почивка се появи… ами те просто не знаят какво да правят с това време! Затова помисли отсега какво ти се прави, за да си подготвен, когато се появи подходящият момент!

8. Пали си свещи и ароматни пръчици вкъщи, дори когато си сам! Това определено зарежда и те кара да се чувстваш специално.

9. От време на време си отделяй ден, през който да не се занимаваш със задачки, а просто гледай любими филми, виж се с приятел или се разходи из квартала.

10. Харесай си някоя нова и вкусна здравословна рецепта и си я приготви вкъщи. Можеш да се насладиш на това сам да направиш за себе си нещо прекрасно или пък да поканиш приятели и да споделиш радостта от готвенето и вкусната храна с тях.

11. Засади си градинка. Дори да живееш в апартамент, винаги можеш да сложиш някои полезни билки в саксии.

12. Размести мебелите вкъщи. Новата обстановка е много вероятно да ти донесе нови идеи и гледни точки.

13. Отдели си пари, за да отидеш на бърз 10-минутен масаж на раменете веднъж седмично или пък на цялостен масаж веднъж на месец. Масажите спомагат за доброто кръвообръщение и ти помагат да се отпуснеш.

14. Направи си списък с дейностите, които ти носят радост и удовлетворение, и се връщай към него често, за да можеш редовно да си отделяш време за някоя от тях.

15. Направи си списък с цели в живота. Това ще ти помогне да се фокусираш върху голямата картина и върху това, което те прави наистина щастлив.

16. Отдели си време и си направи плейлист с любимите си песни. Обновявай този списък редовно, тъй като след време някога любимите ти песни вече не ти действат толкова зареждащо! Грижи се винаги да имаш под ръка музика, която те радва към днешна дата.

17. Когато следобед ти се доспи, вместо да посягаш към поредното кафе, направи си зелен сок или смути!

18. На всеки един час просто стани от стола и се разходи за минута-две. Отиди и си налей чаша вода или просто си наплискай лицето с вода. Ако трябва дори си нагласи алармата на телефона да ти напомня, че тялото ти има нужда да се раздвижи.

19. По време на обедната почива излез навън. Разходи се, хапни в някой парк или кафе наблизо. Важното е да се отделиш от офиса и екрана на компютъра, за да се презаредиш!

20. Медитирай. И не само сутрин, а всеки път когато усетиш, че мозъкът ти блокира, просто си отдели няколко минути и навлез навътре.

21. Вземи си душ. Ако нищо не ти хрумва или си изнервен след тежък ден, душът ще ти помогне да се отпуснеш и да погледнеш на нещата от друг ъгъл. Водата винаги дава творчески идеи и те пречиства. А ако визуализираш как целият стрес се отича в канала заедно с водата, още по-добре!

22. Прави физически упражнения! Редовните упражнения ще ти помогнат да регулираш хормоните (здравейте, ендорфини!), подобряват кръвообръщението и помагат да изчистим ума си и да намалим стреса.

И все пак не се пренапрягай да вършиш всички тези неща накуп! Тяхната цел е да ти дадат идея за нещо ново, което може да те зареди, не да стават поредната задачка във вече дългия списък! Избери си умерено няколко нови неща, които не си изпробвал и прилагай по 1-2 на седмица!

Използвани материали от сайта: mindbodygreen.com

2 коментари

  • Моника каза:

    Всички идеи са много хубави!
    Искам само да добавя нещо към номер 17 – когато ти се доспи следобед, ако можеш легни и/или дремни за 15 до 45 мин 🙂

    • Emilia Tsaneva каза:

      Благодарим! Всъщност тази идейка с подремването я имаше и в оригиналния материал, но нея реших да не я включвам, защото ако си на работа няма как 🙂

Оставете коментар