Взаимоотношения

Страст или любов – знаете ли разликата?

By август 5, 2015януари 2nd, 2022No Comments

demolition_lovers_ii_by_indiechild19-d325m0x

Силното сексуално привличане може да заглуши здравия разум и интуицията дори и при най-здравомислещите хора. Защо? Страстното желание е изменено състояние на съзнанието, програмирано от изначалния нагон за създаване на потомство. Изследванията показват, че мозъкът в тази фаза много наподобява състоянието на мозъка след приемане на наркотик. Магнитно резонансното изследване показва, че когато пристрастеният получи доза кокаин се активират едни и същи центрове на мозъка, както когато човек усети интензивната страст на физическото привличане. В допълнение към това в ранните етапи на познанството, когато сексуалните хормони бушуват, страстта се подхранва от идеализация и проекция – виждаш това, което се надяваш някой да бъде или това от което имаш нужда човекът да бъде, а не виждаш реалния човек със своите реални качества и недостатъци.

Чистата страст се основава единствено на физическото привличане и фантазия, тя често избледнява, когато „истинският човек“ започне да излиза на повърхността. Това е етапът на розовите очила, когато той или тя „не може да направи нищо погрешно“. В същото време любовта не изключва страстта. Възможно е и страстта да доведе до любов. Но все пак истинската любов, която не е основана на идеализиране или проекция, изисква време да се развие, нужно е да се опознаете един друг. Ето някои индикатори, на които можете да обърнете внимание, за да различите чистата страст от любовта:

Признаци за страст
– Изцяло сте фокусирани върху начина, по който изглежда човека, и върху неговото тяло.
– Имате огромно желание да правите секс с човека, но нямате чак такова желание да си говорите с него или да правите нещо различно от секс.
– По-скоро бихте поддържали връзката на ниво фантазия, отколкото да дискутирате реалните си чувства и реално как стоят нещата.
– След секс предпочитате да се приберете у вас, отколкото да останете при човека за през нощта или да закусвате заедно на другата сутрин.
– Свързва ви единствено химията, нямате общи интереси и определено не може да се каже, че сте приятели.

Признаци за любов
– Искате да прекарвате качествено време заедно, не е задължително да правите секс, защото каквото и да правите заедно с човека, все ви е приятно.
– Потъвате в разговори и не усещате как времето отлита.
– Имате искрено желание да чуете чувствата на другия и искате да допринесете за неговото щастие.
– Той или тя ви мотивира да станете по-добър човек.
– Искате да се запознаете с неговото/нейното семейство и приятели.

При наличие на силна страст си е истинско предизвикателство човек да остане центриран и да слуша шестото си чувство, но това е изключително важно, за да не се окажете в крайна сметка с разбито сърце или с дори още по-лоши последствия. Това не е лесно насред бушуващите хормони, но е съществено, за да можем да вземем здравословни решения относно взаимоотношенията си с човека насреща. Ето няколко съвета как да задържиш здравия си разум, когато усещаш изключително привличане към някого. Страстта сама по себе си не е нещо лошо и не е нужно да се преодолява, но определено е добре да сме по-съзнателни, за да не си навлечем проблеми и да можем да направим здравословен избор.

Дори насред най-бушуващата страст можем да усетим гласа на интуицията, който знае кое е най-добро за нас и дали наистина е за наше добро да отредим на този човек място в живота си. Бъдете нащрек за:

1. Онова малко гласче на интуицията, което ти казва „опасност“ или „внимавай“. Всички го познаваме, често го игнорираме, когато не ни изнася да го чуем, но все пак нека не забравяме, че то ни мисли доброто. Да, трудно е да кажеш „не“, на някой, който толкова много те привлича, но щом гласчето на интуицията сигнализира, че нещо не е наред, по-добре забави темпото.

2. Чувстваш безпокойство, дискомфорт или просто си изцеден, след като сте били заедно. Това е сигурен знак, че нещо не е както трябва.

3. Страстта е толкова изпепеляваща, че чак се усеща тъмна и разрушителна. Така нареченото фатално привличане често ни отвежда при напълно неподходящ за нас човек, от който много можем да си изпатим.

4. Не ти е комфортно как този човек се отнася с теб, но те е страх, че ако го споменеш, ще го/я отблъснеш. Но все пак да не забравяме, че щом човекът не се държи по добър начин сега, когато тепърва се опознавате, това надали ще се промени по-нататък. А никой не иска партньорът му да се отнася зле с него, нали?

Имайте предвид, че шестото чувство усеща потенциала за нежност и насилие. Много жени, пострадали от насилие във връзката си, признават: „Шестото ми чувство първоначално ми подсказваше, че нещо не е наред, но аз го игнорирах.“ Моделът е много сходен при повечето от тях. Те казват: „Срещам мъж. Първоначално той е очарователен, секси, направо ми подкосява краката. Химията между нас е невероятна. Най-често отписвам гласа на шестото ми чувство, който казва „по-добре внимавай“, възприемам го като страх от обвързване. И когато по-късно насилието започне, аз вече съм толкова увлечена по него, че ми е трудно да се отдръпна.“

Гласът на интуицията за предстояща опасност въобще не е неуловим. На първа среща една жена е приета в болницата с адски болки в корема в следствие на психосоматика. Но това дали я спира да се среща с мъжа? Не. Може да се сетите какъв е резултатът от връзката. От тези жени можем да научим урок от реалния свят – няма значение колко неустоимо привлекателно изглежда някой, интуицията ни вижда отвъд външния вид и е за наше добро да я послушаме.

А в случай, че гласът на интуицията ни подсказва, че този човек е прекрасен, радостта е двойна. Тогава няма нужда винаги да си нащрек да не кажеш или направиш нещо нередно или да не би човекът да направи нещо нередно. Слушай интуицията си когато ти казва: „Този човек е здравословен за теб. Можете да допринесете за щастието един на друг.“ За да бъдеш щастлив е необходимо да поемеш риск, но и да си достатъчно честен със себе си и да обърнеш внимание за наличните предупредителни знаци. Това ти позволява мъдро да пристъпиш към удовлетворяващите взаимоотношения, които заслужаваш. Понякога е необходимо да кажем „не“ на човек, който ни привлича единствено физически, но интуицията ни подсказва, че нещо не е наред, за да направим място в живота си за човек, който не само ще ни привлича физически, а и ще ни обича, ще ни подкрепя и ще го е грижа за нас и нашите чувства.

Материалът е написан по статията на Джудит Орлоф от psychologytoday.com

Оставете коментар