Психика

Урок по увереност

By юли 2, 2015януари 3rd, 2022No Comments

снимка: Deviantart.com

Всички сме виждали жени, които се появяват с такава грация, че няма начин да не ги забележиш. Те не винаги са най-слабите, най-хубавите или най-умните. Те не са арогантни, а просто те привличат към себе си, така че да искаш да си в тяхната компания.

На повечето от нас обаче често се случва да си мислим, че хората не искат да са покрай нас, ами се опитват по-скоро да избягат от нас. Нашите страхове, неврози и странности често ни карат да се мразим. Така изпадаме в депресии, хранителни разстройства, зависимости. Често си задаваме въпросите: Защо не може да съм по-слаба? По-хубава? По-умна? И така отново и отново. Но какво ще стане, ако променим въпросите, ако се запитаме: Какво създава тази аура, тази вибрация на увереност? Какво правят тези притегателни жени, което аз не правя?

Самоувереността променя живота във всичките му аспекти – кариера, взаимоотношения, дори може да повлияе и на здравето. Затова съставихме този списък със всекидневни помощници за увереност:

1.Коя си ти в действителност? Наблегни на това, което отговаря на истинските ти потребности и интереси

Смисълът за теб и за всички нас е да бъдем своето автентично Аз. Когато приемеш страховете си, своите неврози и странности, изведнъж тези качества се превръщат в твои предимства. Не си харесваш тялото или определени негови участъци? Милиони други жени се чувстват така, не си мисли, че единствено ти от всички други жени по света имаш проблем да си обичаш тялото такова, каквото е. Не е нужно тялото ти да е идеално според нечий наложен стереотип, за да си го обичаш и да се чувстваш добре в него. Приеми това, с което разполагаш, и дай пример на околните как да направят същото! Не се смяташ за достатъчно умна? Не е нужно да си инженер, за да си ценна, захвани се с това, което те кара да се чувстваш като гений, защото именно то е твоята стихия! Когато изживяваш своята истина, никой не може да те спре да се чувстваш прекрасно!

2.Създай си свой уникален ритуал, който те зарежда

Някои от най-великите мислители, артисти, оратори, адвокати и певци на всички времена имат ритуал, който правят преди изпълнение, за да се почувстват готови и уверени. Уникалният ритуал означава не само правене, а и чувстване. Ритуалът създава чувството, от което имаш нужда, преди всъщност да започнеш да правиш нещо.

Например, ако искам да имам супер самочувствие преди среща, може да си пусна музика, която ме зарежда, и да си отделя специално време да се полюбувам на себе си в огледалото. Ако искам да се чувствам спокойна, може да се фокусирам да дишам дълбоко, като включа и най-долната част на белите дробове, тоест да дишам „коремно“. Определено действа добре да си имаш ритуали, които успокояват нервите, вкарват те в релси или подготвят ума ти за фокусирано действие. В емоционални ситуации винаги е добре да имаш под ръка техника, която знаеш, че винаги ти действа добре.

3.Научи се да обичаш времето сама със себе си и задължително си оставяй достатъчно такова време

Понякога се случва така, че плановете ни с някой да пропаднат в последния момент и да се наложи да си останем сами. Често това ни ядосва и ни кара да се чувстваме зле. Но всъщност времето насаме със себе си е подарък и ако го възприемем като такъв, подобни случки не биха могли да ни повлияят негативно. Времето прекарано насаме със себе си, може да укрепи самоувереността ни. Но става въпрос за време насаме, изпълнено с любов към себе си. Ако прекарвам времето си сама в самосъжаление, аз по-скоро ще засиля своята несигурност. Когато си дам любов под формата на вана, почивка, йога или някоя хубава книга, която чета просто за развлечение, аз се свързвам с моите изконни ценности. Обърни си внимание от какво имаш нужда точно в момента и използвай ценното време насаме със себе си, за да се погрижиш за себе си. Няма нищо по-притегателно от жена, която ОБОЖАВА своята собствена компания. И все пак нека фокусът да е върху теб самата, как ти се чувстваш и от какво имаш нужда, а не какво ще привлече някой към теб.

4.Не приемай нещата лично, просто виж има ли урок за учене в дадената ситуация

Когато някой се държи с нас непочтително, позволява си да ни обижда или да ни атакува по някакъв начин, това е израз на неговото вътрешно състояние, тоест няма кой знае колко общо с нас. Ако някой е ядосан или недоволен от нещо и не знае как продуктивно да се справи с тези си емоции, той просто иска да си го изкара на първия срещнат, който му позволи. Уловката е точно във втората част – който му позволи… Няма как някой да те потъпче, без ти да позволиш това. Така че не поемай неговите емоции върху себе си, не е нужно да влизаш в конфликта, нито да се оправдаваш или нападаш на свой ред. Помисли за себе си, влезеш ли в подобни „игрички“, ще се почувстваш зле. Проблемите са си на човека насреща, опитай се да го видиш като малко объркано дете, към което можеш да изпитваш само любов и състрадание. Не е нужно да влизаш в конфликта, нито да драматизираш ситуацията. Увереността се появява по естествен начин, когато живееш в любов към себе си и света и не позволяваш на външни незначителни събития да те изкарат от равновесие.

5.Задавай си въпроси, които ти дават сила

Ние постоянно преценяваме какво значи дадено нещо и какво би трябвало да направим. Правим това, като си задаваме въпроси. Колкото повече си задаваме въпроси, които ни дават сила и увереност, толкова по-уверени ще бъдем. Ако си задаваш смазващи въпроси от сорта на: „Защо това винаги се случва на мен?“, умът ти ще измисли отговор, който няма да ти помогне да се чувстваш самоуверена със сигурност. Вместо това се запитай: „За какво съм щастлива в момента?“, „За какво бих могла да бъда щастлива, ако исках да бъда щастлива точно сега?“. Или пък ако има проблем, запитай се: „Какво добро ми носи този проблем? За какво мога да съм благодарна?“. По този начин можеш да извикаш самоувереността в теб, която ще ти помогне да разрешиш проблема. А ако се питаш само: „Защо пак на мен?“, това може да извика в теб отчаяние, което само ще възпрепятства намирането на решение. И така, когато си задаваш въпроси, които ти придават сила, започват да ти идват отговори, които допринасят за твоята самоувереност.

Ти си прекрасна и има много какво да дадеш на света неща, които да видиш и преживееш. Вярвай в себе си! Имаш всичко необходимо, за да живееш живота си по прекрасен начин и да се справиш с всички предизвикателства! Увереността в себе си винаги е от помощ.

Статията е написана въз основа на статията на Сарън Стийгел от сайта mindbodygreen.com

Оставете коментар