Кариера

Уроци за млади мениджъри-част 2

By април 24, 2021февруари 10th, 2022No Comments

Автор: Емилия Цанева

Пътят на младия мениджър продължава. С всеки изминал ден той придобива все повече опит, минава през най-различни ситуации, изживява успехи и провали, радва се, трудно му е и намира сили да продължи напред, макар и на моменти да се разклаща и да се чуди как да постъпи. Вече се ориентира в ситуацията, но усеща, че има още какво да подобри, както и много за учене. Ето и важните според мен уроци в този етап по пътя на младия мениджър:

  • Структура и гъвкавост – добрият план и стабилната структура са най-добри приятели на мениджъра, но гъвкавостта също е сред тях. Важно е човек да си знае целите, да си планира реалистично стъпките за тяхното постигане и да си приоритизира нещата така, че да успява да придвижва най-важните. За това се изисква дисциплина – често се случва разни спешни, но не толкова важни неща да ни се изпречат на пътя и ако се подхлъзнем да се занимаваме прекалено с тях, въобще не стигаме до най-важните неща. Затова е добре човек да си определи приоритетите и да си направи плана според тях, като в същото време остави и малко непланирано време, за да има гъвкавост – така ако излезе нещо спешно или някой от екипа ти има нужда от помощ, имаш ресурса да отделиш това време, без да си занемаряваш приоритетите. А ако всичко върви по план, винаги можеш да свършиш и някоя допълнителна задача с непланираното време. 
  • Обещавай по-малко, давай повече – за да ти тежи думата, обещавай само това, което наистина зависи от теб и си способен да направиш. Когато не си сигурен, дали това, което се иска от теб, е изпълнимо, по-добре бъди честен и кажи, че ще уточниш дали е възможно. Дори да зависи предимно от теб, имай предвид, че често от всички страни ни заливат различни въпроси и молби и ако поемем ангажимент за всичко, най-вероятно няма да успеем да покрием очакванията – времето ни все пак е ограничено. По-добре, когато не си сигурен, кажи, че ще провериш или ще помислиш и тогава ще дадеш отговор. Най-добре не давай краен срок до кога ще отговориш, особено ако отговорът на въпроса не зависи само от теб. Разбира се, постарай се да уточниш нещата възможно най-скоро и дай отговор – по-добре да изненадаш човека с необещан навременен отговор, отколкото да го изнервяш с даден и пропуснат срок. Ако работиш според максимата “обещавай по-малко, давай повече” определено ще си по-удовлетворен от себе си, а хората около теб ще ти имат доверие.  
  • Изгради си собствен стил – всеки си има своя характер и своята история, минал е през различни опитности, докоснал се е до различни хора. Прекрасно е, когато имаш колеги мениджъри наоколо, от които можеш да почерпиш опит и с които да обмениш идеи. В някои ситуации ти ще си човекът с повече опит, в други ситуации ще е някой друг – взаимната подкрепа сред колеги е изключително ценна. Нека обаче не забравяме, че хората сме различни – това, което работи добре при един мениджър, при друг може да не е най-добрият подход. Хората в екипите ни също са различни, съответно ни е необходим индивидуален подход, гъвкавост и действие според конкретните обстоятелства – готовите решения взети назаем рядко работят добре. Обменяй си идеи с колегите, подкрепяй ги и си търси подкрепа, но помни, че всеки е различен. Когато понатрупаш опит, ще усетиш кое работи добре за теб и кое не ти подхожда като начин на действие, съответно ще ти е по-лесно да отсяваш идеите – кое да пробваш и кое, макар и добро като идея, не е за теб. В никакъв случай не започвай да се сравняваш с колегите си и да изискваш от себе си да действаш по същия начин като тях. Целта често е една, но пътищата до нея могат да бъдат най-различни. Така че виж кой път работи най-добре за теб и се придържай основно към него, не е нужно да си като някой друг. 
  • Спешни ситуации – колкото и добре да планираме, няма как по някое време да не се окажем в спешна ситуация. Някой процес не е сработил добре и пропуските изведнъж излизат наяве след известно време, съответно спешно трябва да се вземат мерки. А може би комуникацията не се е получила добре, някой поради една или друга причина не е разполагал навреме с важна информация, съответно сега е недоволен и демотивиран. Понякога се появява сериозен конфликт в екипа, в който се налага да се намесим, някоя система спира да работи и спъва работния процес или пък изведнъж се включва пожарната аларма. Такива ситуации се случват понякога, че просто ни е бедна фантазията. Не стига, че сме изненадани, да не кажа шокирани, ами трябва и някак да се справим със случилото се. Особено когато ситуацията е неочаквана, съвсем нормално е в нас да се надигнат емоции. Всъщност дали ще се справим със ситуацията или не, зависи от това какво ще направим с тези емоции. Ако оставим да ни обхване паника, страх, гняв, ние вече не можем да мислим трезво, а точно в такива напрегнати ситуации имаме най-голяма нужда от целия си умствен капацитет и хладнокръвие, за да се справим. Подготви се предварително за такива ситуации, няма как да ти се разминат. Тренирай как да запазваш спокойствие на ежедневна база с по-леки ситуации, за да имаш възможност да реагираш адекватно и при по-тежка ситуация и да намериш добро решение.
     
  • Справяне с промените – като цяло промените са неизменна част от живота, особено на работното място се случват изключително често. Въпреки това повечето хора имат съпротива към промените, страх ги е, предпочитат нещата да си останат такива, каквито са си били, и често започват да идеализират миналото. Когато отговаряш за други хора, не само трябва да овладееш твоята съпротива спрямо промяната, но и да помогнеш на хората от екипа ти да приемат промяната и да се адаптират. Няма да си кривя душата, аз самата съм от хората, които никак не обичат промени отвън. Ако я инициирам аз – добре. Да, пак си има период на адаптация, но решението е мое и с това се чувствам добре. Но ако сериозна промяна се случва отвън и аз нямам влияние да я спра или повлияя, а просто трябва да се справя с последствията, изобщо не съм доволна – факт. Първоначалната ми мисъл и до ден днешен е – а, не, не съм съгласна, не може ли просто да върнем старото състояние на нещата?! Но това няма как да стане, не всичко зависи от нас, не всичко можем да контролираме, не всичко става на нашата. Промяната е естествена част от живота, има си своите минуси и плюсове и най-доброто нещо, което можем да направим с промените отвън, е да приемем, че това е положението, без значение дали ни харесва първоначално или не и да видим какво хубаво има за нас при новите обстоятелства и как да си планираме нещата спрямо тях. Понякога просто ни трябва малко време да осмислим какво се е случило и какво ни носи, за да го приемем. Друг път условията не ни устройстват и се налага ние самите да инициираме промяна. В момента, в който сме наясно със себе си и сме приели, че промяната се е случила, вече имаме капацитета и да подкрепим хората от нашия екип да приемат промяната и да се адаптират.
  • Вземи си въздух – за да имаш сила да вървиш напред, имаш нужда от мотивация, добър план, усърдна работа и… почивка. Точно така. Един от най-продуктивните и целеустремени хора, които познавам, много обича да казва: “Който работи здраво, трябва и да се забавлява здраво”. Почивката, смехът, забавните дейности извън работа, времето в тишина и спокойствие ни зареждат и ни носят стабилност и перспектива. Важно е човек да си ги дава редовно, за да поддържа здравето и продуктивността си в добра форма, а и за да се радва на удовлетвореност и усещане за благоденствие. 

Това бяха моите уроци за млади мениджъри – успех и кураж! А ако случайно не си прочел част 1, можеш да го направиш сега. 

Оставете коментар