ПсихотерапияХранителни разстройства

Хранителни разстройства при мъжете – част 2

By декември 7, 2018септември 29th, 2021No Comments
Снимка: DeviantArt/Vishstudio

Снимка: DeviantArt/Vishstudio

Автор: Емилия Цанева

Бигорексия, мегарексия или обратна анорексия – това е най-често срещаното хранително разстройство при мъжете. Тук стремежът е да натрупат колкото се може повече мускулна маса и да изглеждат по-големи. Тъжното е, че дори когато постигнат една мускулеста добре оформена фигура, те не я виждат. Когато се погледнат в огледалото, виждат едно хилаво момченце, не могат реално да видят мускулестият мъж, в който са се превърнали. И продължават да тренират. Трескаво броят калории, преяждат с протеини, постоянно мислят как, кога и какво ще тренират, кога и какво ще ядат. Неглижират социалния си живот, за да имат повече време за тренировки, тренират, дори когато са контузени. Отново разликата между човек, който просто тренира за добра форма и здраве, и човек с хранително разстройство е неналичието на избор. Човекът с бигорексия се чувства отвратително ако изпусне тренировка, тъй като базира самочувствието си на това колко тежи и колко мускулна маса има. 

Понякога хранителните разстройства не са в чиста фиксирана форма. Възможно е човек да премине през няколко от тях в различни етапи от живота си или пък да има по-честа смяна – примерно от булимия към анорексия, от анорексия към орторексия, от булимия към бигорексия и т.н. А е възможно да има и някои от симптомите, но не всички, което обаче не означава, че няма нужда да вземе мерки и да потърси помощ.

Общото между всички хранителни разстройства е, че каквото и да прави човекът, никога не е достатъчно добър. Мисли си, че трябва да е перфектен, за да може някой да го обича и да има успехи. Не знае как да се справя с емоциите си, най-често трудно взема решения, има склонност към депресия. Постоянно има страх, че само се преструва, че е добър в някакви неща, а всъщност за нищо не става и рано или късно това ще излезе наяве. 

Здравето на хората с хранително разстройство е в опасност. Това е едно от психичните заболявания с най-висока смъртност – от една страна тялото може да се увреди до такава степен, че просто да откаже да функционира, от друга страна самооценката и виждането за себе си толкова варират и емоциите са толкова трудни за понасяне, че нерядко хората посягат на живота си. Възстановяването обаче е възможно, необходимо е човекът да пожелае да направи нови избори в живота си. 

От какво има нужда един мъж с хранително разстройство? 

Информация – осъзнаването какво се случва с мен, откъде идва, какво ми носи и какво ми взема е първата крачка. Важно е да знаем, че хранителни разстройства има и при мъжете и това не ги прави по-малко мъже. Това е сериозно състояние, на което е необходимо да се обърне внимание и има път извън него. Колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-леко е излизането от него.

Подкрепа – мъжете с хранителни разстройства имат склонност да се изолират, да се отдават единствено на спорт и хранене и да ограничават социалните си контакти. А когато има социални контакти, избягват да споделят за трудностите си. Това да потърсиш подкрепа обаче, не те прави по-слаб. Като малки най-често не са ни учили какво да правим с емоциите, на момченцата казват: “Стига рева, да не си момиче!” и “Нали си мъж, как може да си такъв пъзльо!”. Изобщо не се говори за това, че и тъгата, и страха са нормални човешки емоции и има смисъл в това да ги изпитваме. Мъжете са учени да ги потискат и игнорират.

В допълнение към това никой не ни е учил като малки как да си изградим здрава самооценка и реално цялостно виждане за себе си – да можем да видим и силните и не толкова желаните качества и да си ги приемем като нещо наше и ценно. Често не са ни учили, че заслужаваме да ни обичат за тези, които сме, обичали са ни условно – ако правиш, каквото аз ти казвам, те обичам, ако не ме слушаш, си лош и не те обичам повече. Затова сме се научили и сами себе си да обичаме условно.

И да, работата да се научим как да живеем по различен по-адаптивен начин я вършим ние и необходимите усилия за това ги полагаме ние. Но все пак имаме нужда от подкрепа и някой, от когото да се учим.

Доверие към живота и избирателно използване на перфекционизма – когато се научим да вярваме на живота, че всичко, което се случва е за наше добро, животът става доста по-лек. Вече не си блъскаме главата в стената, питайки се “Защо?”, а гледаме какво можем да научим от ситуацията и как да си създадем нова по-подходяща за нас. Доверието в живота е и доверие в себе си – вървя през живота с лекота, когато знам, че съм способен да се справя, без значение какво ще ми поднесе животът. Ето това е увереност в себе си. А какво имам предвид под избирателно използване на перфекционизма? Като един перфекционист мога с ръка на сърцето да кажа, че това не е качество, което човек трябва да захвърли през прозореца. Можем просто да попроменим начина, по който го ползваме. Това да се развивам и всеки ден да правя нещата, които са важни за мен, все по-добре, е прекрасно качество. Не е нужно нещата, които правя, да са идеални, за да са функционални и прекрасни. Да, мога да използвам перфекционизма срещу себе си – да се изравнявам със земята всеки път, когато направя нещо неидеално или нещо не ми се получи, както съм си го представяла, но от мен зависи как ще избера да го ползвам.

Хранителното разстройство е стратегия за справяне с живота. Когато осъзнаем, че я ползваме, видим какво ни дава и какво ни взема, можем да изберем да си изградим нова стратегия на живеене, която е по-здрава за нас, по-адаптивна и съобразена с човека, който сме в момента. И това става стъпка по стъпка, процес е и иска време и усилия. Постижимо е и то за всеки, стига да поиска и да положи необходимите усилия. Това си е пътешествие, което започва първата стъпка. Можеш да я направиш сега.

За написването на тази статия са използвани материали от Bodywhys.ie и MenGetEDsToo.co.uk

Хранителни разстройства при мъжете – част 1

 

Оставете коментар