Депресия

Депресия покрай рождения ден

By юли 3, 2021февруари 10th, 2022No Comments

депресивно състояниеАвтор: Емилия Цанева

Изпадането в депресивно състояние покрай рождения ден не е рядко срещано. В детството нямаме търпение този ден да дойде. Очакваме подаръци, торта, красива нова рокля, специално внимание, игра с приятели. Горди сме, че порастваме. Доволно съобщаваме годините си, когато някой ни попита. Казано накратко – умеем да се радваме на живота и на празника. При доста възрастни обаче се наблюдава точно обратната тенденция – с наближаването на рождения ден изпадаме в депресивно състояние. 

Само при мисълта, че рожденият ни ден наближава, изпитваме ужас. Опитваме се да не мислим за това до възможно най-последния момент. С наближаването на рождения ден започваме постепенно, но сигурно да изпитваме усещане за обреченост. “Животът е гаден! Няма смисъл! Защо все на мен не ми се получават нещата? Не искам да остарявам, кога минаха толкова години?”. На самия рожден ден понякога успяваме да се зарадваме на поздравите. Много възможно е обаче да се разстройваме от тях, тъй като те не са в съответствие с депресивното ни състояние. Често се фокусираме върху конкретен човек и през целия си рожден ден се разстройваме, че не се е сетил за нас и още не ни е честитил. Другите поздрави нямат значение, важно е, че този човек не се е сетил за нас, затова страдаме.

Нека разгледаме на какво се дължи изпадането в депресивно състояние покрай рождения ден:

Равносметка

Съзнателно или не, с наближаването на рождения ни ден всички си правим равносметка. Къде се намираме в живота, какво сме постигнали и какво още искаме да постигнем. Сама по себе си равносметката е нещо неутрално. Просто сверяваме какво искаме, какво има, какво няма, съответно какво трябва да направим, за да набавим това, което го няма. Хората, които изпадат в депресивно състояние покрай рождения си ден обаче, привнасят оценка към тази равносметка. Тук вече не говорим за: “Искам партньор, но нямам, значи е време да се фокусирам върху това и да направя тази и тази стъпка, за да проимам”. Тук става въпрос за: “И тази година нямам партньор, не ми се получава, за нищо не ставам, какво ми има, че никой не ме иска?!”. И точно това оценъчно мислене ни тласка все по-надолу в депресивно състояние. Милост към себе си няма – не стига, че няма партньор, съответно конкретни нужди не са удовлетворени, ами и сами се нараняваме още повече като се осъждаме, че нещо не ни е наред.   

Инструмент за измерване на собствената важност

Много хора несъзнателно използват рождения си ден, за да си докажат колко са важни за другите или колко са маловажни всъщност. Един вид всички са длъжни да ни почетат за рождения ни ден, ако някой близък вземе да пропусне, значи не ни цени достатъчно. И така минават множество рождени дни, при които вместо да се насладим на празника и на хората, които от сърце ни дават вниманието си, ние страдаме защо някой не ни е честитил и сами си разваляме празника. Често обидата ни държи и след рождения ден – продължавме да се разстройваме, че не сме важни за някой друг, вместо сами да сме си важни на себе си. По принцип подозираме, че светът не се върти около нас, но поне на рождения ни ден ни се иска да сме центъра за всички.

Страх от остаряване

С всяка изминала година тялото се променя: лесно качваме килограми, по-трудно ги сваляме, появяват се бръчици, бели коси, схващаме се, гърбът ни боли, посещенията при лекаря зачестяват. Не искаме да сме стари, немощни и грозни! Наблюдаваме старите хора около нас и си мислим как не искаме и ние да станем такива. Рожденият ни ден рязко ни напомня, че остаряваме с още една година. Това, че тази една година всъщност е подарък и това да имаш възможността да остарееш е привилегия, която много хора не получават, удобно се игнорира.  

Грижа за себе си при депресивно състояние покрай рождения ден
  1. Приемете, че рожденият ви ден е по-чувствителен период за вас и си планирайте отрано дейности, които ви радват. По възможност споделете с близък човек, че ви е трудно и го поканете да прекара деня с вас. Това да се изолирате сами вкъщи на рождения си ден задълбочава депресията.
  2. Тренирайте да се фокусирате върху нещата, които имате, и нещата, които ви се получават. Тренирайте да се радвате на живота като цяло. Така и на рождения ви ден ще ви е по-леко.
  3. Депресията покрай рождения ден е показател, че има нещо в живота ви, което ви тежи. Разгледайте какво е то и при нужда потърсете подкрепа от психотерапевт.
  4. Поработете върху това да стабилизирате усещането си за собствена стойност, за да не се разклащате от външни фактори.
  5. Огледайте се за примери на възрастни хора, които ви харесват – как изглеждат, какво правят в живота си, какво им е здравословното състояние, какви отношения имат. А сега си направете план какво трябва да правите вие, за да имате възможно най-приятни старини.

Рожденият ден сам по себе си е подарък. Дори когато е трудно и тежко, това да сме живи си заслужава. Прекрасно е, че ни има! 

Още по темата:
Как да окажеш подкрепа на партньора си, когато е в депресия
Как да се мотивираш, когато си в депресия

Оставете коментар