СпортХранене

Когато искаш да отслабнеш

By август 25, 2015януари 2nd, 2022No Comments

summer_dance_39th_by_tigg_stock

Автор: Симон дьо ла Рю – личен треньор

Просто да тренираш определен брой пъти на седмица, за да видиш резултат, не е най-добрият вариант. Вместо това е необходимо да вложиш време и усилия, за да станеш по-силна, по-здрава и по-щастлива. Ето няколко идеи:

1. Диетите не действат
Здравословното хранене и тренировките са това, което работи. Погледни на свалянето на килограми като на промяна в начина ти на живот, а не като на диета. С диетите нещата стоят така – или си спазваш диетата до края на живота си, или си връщаш голяма част от свалените килограми, когато се върнеш към предишния си начин на хранене. Ето защо е по-добре да видиш как да се храниш по-здравословно и да си изградиш всекидневни здравословни навици на хранене.

2. Хапвай често
Можем да разгледаме нещата така: метаболизмът ти е огън, съответно когато слагаш повече дърва в него, той гори повече. Ако го лишиш от дърва, огънят отмира. Като подсигуряваш метаболизма си с продължително гориво като ядеш четири до шест малки порции на ден, твоят огън винаги ще гори силно, изгаряйки мазнини и калории.

3. Започни тренировката си с минути пред огледалото
Застани пред огледалото и се погледни в очите. Не, не в частите от тялото, които не си харесваш, а в очите. Прекарай малко време така. Погледни се в очите и виж коя си ти. А сега изброй качествата си наум. Харесваш ли устните си? Ключиците? Дупето? Корема? Дай си малко позитиви. Бъди търпелива и мила със себе си. Твоето емоционално състояние е изключително важно за свалянето на килограми. Добрата умствена настройка е основополагаща за добрата тренировка!

4. Избери си мантра
Когато се бориш с минутите пред огледалото или с някое упражнение, повтаряй си някоя мантра наум – тя може да ти даде силата да продължиш въпреки страха и съмнението. Някои от моите любими мантри са: „Увереност, сила, красота“ или „Сега се грижа за себе си“.

5. Направи си плейлист
Правилната музика може да направи тренировката вдъхновяваща и да те мотивира да продължиш. По-бързата музика може да ти помогне при кардио упражненията, докато по-отпускащата музика е прекрасна за упражненията за тонус и извайване. Направи си плейлист, който знаеш, че покрива времетраенето на тренировката ти, и докато не го изслушаш целия, не спирай да тренираш. Слушайки любимата си музика, тренировката минава неусетно!

6. Направи си дневник на храненията и упражненията
Това ти позволява да направиш анализ на деня – можеше ли да избегна онова сладкишче, да заменя баничката с нещо по-здравословно или колата със смути? Но без обвинения и съжаление! Дневникът е инструмент за подобряване в бъдещето, не инструмент за изтезание заради миналото! Дневникът ти дава и възможност да си поставиш цели и да засечеш прогреса си, така че да видиш колко си напреднала. И както всеки списък със задачи, е много удовлетворяващо, когато в края на деня запишеш своите постижения.

7. Снимай се
Аз нямам абсолютно никаква представа колко тежа и не ме е грижа особено. Теглото ти не е нищо повече от мярката колко усилено гравитацията работи да притегли тялото ти към центъра на земята. Числото на килограмите не взема предвид мускулната ти маса, масата мазнини, колко си яла този ден или колко вода си задържала. Има по-добър вариант да засечеш прогреса – какво ще кажеш да се лишиш от кантара и да използваш селфитата в полза на здравето си като снимаш фигурата си от време на време? Разгледай тези снимки реалистично, но без да се обвиняваш и критикуваш – те ще ти покажат прогреса, както и къде още е необходимо да поработиш.

8. Дрехи за успех
Носи дрехи, които те карат да се чувстваш добре в кожата си. Ако обичаш ръцете си, носи повече потници. Ако обожаваш прасците си, облечи пола. Когато имаш напредък с целта си да отслабнеш, позволи си нова дреха, за да се порадваш на себе си. Как ти стоят дрехите е много по-добър показател от това колко килограма показва кантарът.

9. Тренировките за сила са задължителни
Много жени се страхуват от думите „тренировка за сила“, но те са изключително важни за жените от всички възрастови групи. Това не само ти позволява да влезеш във форма като изграждаш мускули и изгаряш мазнини, а също така ти помага да увеличиш плътността на костите и те защитава от остеопороза. Освен това една чудесна тренировка за сила е идеалният начин да се справиш със стреса и да изпуснеш малко парата.

10. Тренирай с приятелка
Множество изследвания показват, че да тренираш с приятел увеличава придържането към програмата, тъй като партньорът за тренировки ти осигурява както мотивация, така и отговорност. Горещо препоръчвам да си намерите една или две приятелки, които да тренират с вас. Така не само ще влезете във форма, а и ще се забавлявате докато спортувате.

Източник: mindbodygreen.com
Превод: Емилия Цанева

Оставете коментар