Депресия

Депресия през есента

By септември 25, 2022No Comments

Да изпаднете в депресия през есента се случва доста често. С намаляването на температурите и увеличаването на дъждовните дни настроението на хората, податливи на депресия, рязко се влошава. Дългоочакваната лятна почивка вече е само хубав спомен, съответно няма нещо ново на хоризонта, което човек да очаква с нетърпение. Чака Ви единствено много работа, дъжд и студени дни. Продължителността на светлата част от деня намалява, което още повече допринася за мрачното настроение. С мъка прибирате летните рокли и вадите топлите дрехи. Познато ли Ви звучи? 

Защо толкова хора изпадат в депресия през есента?

Много хора се фокусират върху лятната отпуска, за да преживеят скучното ежедневие. Веднъж след като отпуската вече е отминала, те остават без искрица радост в цялата сивота. Освен това слънчевите дни и продължителността на светлата част на деня намаляват, което също има негативен ефект върху настроението. През есента повечето хора не прекарват толкова време сред природата колкото през лятото. А заради дъждовното време някои рязко ограничават и социалните си контакти. Други пък спират спорта, защото вече не е необходимо да са с изваяно тяло за плажа. Като прибавим към всичко това фактът, че есента с нейните падащи листа напомня за остаряването и неизбежната смъртност на всичко живо, нищо чудно, че такъв голям брой хора страдат от депресия именно през този сезон.

Как да разпознаете, че сте податливи на депресия през есента?

С наближаването на октомври се чувствате все по-изморени, имате желание само да Ви оставят на мира и потребността Ви от сън рязко се е увеличила. Нищо не Ви радва, с нищо не Ви се занимава, ограничавате социалните си контакти до минимум. Трудно Ви е да се фокусирате, усещате все едно всичко се случва на забавен кадър. Не Ви се яде нищо или пък апетитът Ви за храна рязко се е повишил. Усещате как се влачите през деня. Ако това минорно настроение продължи две или повече седмици, най-вероятно говорим за депресия. Обърнете си внимание дали това се случва за пръв път или всъщност всяка година по това време се появяват същите или подобни симптоми. 

Как да се подкрепите при депресия през есента?

  • Приемане – не може винаги да сте изпълнени с енергия и супер активни и мотивирани. В депресия през есента често изпадат точно хората, които са прекалили с активностите през пролетта и лятото и се опитват да поддържат същото трескаво темпо и през есента. И тялото, и психиката имат нужда от почивка. Приемането на този факт и съзнателното отделяне на време и пространство за зареждане, отслабват хватката на депресията. В крайна сметка често посланието на депресията е, че е време за почивка. Съответно ако си я дадем доброволно, няма да има нужда депресията да ни принуждава да почиваме насила.
  • Уют и топлина – есента е чудесно време човек да се огледа вкъщи, да разчисти ненужните вещи и да добави нови неща, които му носят уют. Нова декорация в топли есенни цветове, меко одеяло, нови меки и топли чорапи, нови домашни пантофи. А защо не и бутилка за топла вода, чести посещения в сауната, изпробване на нова рецепта за горещ шоколад или вкусна супа с малко джинджифил. Всеки един от тези малки детайли помага човек да си сгрее душата. Потърсете си дрехи в топли цветове – жълто, оранжево и аленочервено. Знам, че Ви влече към черното, но си заслужава човек да изпробва и ефектът на цветотерапията. И въпреки че в момента може и да не Ви се занимава с такива неща, когато си ги дадете, ефектът се натрупва малко по малко и в един момент става едно такова хубаво на душата.
  • Свързване – есента е прекрасно време човек да се свърже отново със себе си, с природата и с близките си. Купете си весели ботуши за дъжд и красив чадър – така ще сте добре оборудвани за разходка в парка без значение, че вали. Дъждът не значи да си седим само вкъщи. Напротив, когато сме добре подготвени, можем да продължим да се радваме на природата. Спрете за момент в парка и погледайте новите багри на листата. Седнете на пейка и усетите по кожата си топлите лъчи на слънцето. Много мъдрост има в есента, забавете малко темпото и ще я усетите. А сега звъннете на близка приятелка, която не сте виждали отдавна, и я поканете на по чай.

Когато човек има депресия през есента, е важно да помни, че малките стъпки оказват голям ефект, но резултатът не е видим веднага. Подобрението се усеща чрез натрупване. Малко по малко, с всяка нова стъпка в посока подкрепа на себе си душата се сгрява. Не очаквайте да усетите разлика от първия опит, трябва да понатрупате повече стъпки.

В случай, че сте затънали в депресията и не Ви олеква, аз съм насреща – запишете си час с мен за работа при депресия.

Автор: Емилия Цанева

Оставете коментар