Депресия

Само ако бях

By февруари 11, 2023февруари 14th, 2023No Comments

Само ако бях написала дипломната си работа преди пет години, сега щеше да ми е по-леко. Де да си бях възстановила английския преди десет години, сега щеше да ми е добре. Ако не бях реагирала толкова остро, още щях да съм с този мъж. Само ако детството ми беше различно, сега щях да съм по-успешен човек. Де да бях тръгнала на фитнес миналата година, сега щях да се чувствам супер. Съжаления, самообвинения, критика. Тези мисли са най-сигурният начин човек да заседне в миналото и да си докара депресия. 

Само ако бях решила всичките си проблеми и променила всичките си нездравословни модели преди години, сега щеше всичко да ми е наред. Ако бях по-мила и привлекателна на 20, сега щях да си имам семейство. Де да си бях намерила някой по-оправен, сега щях да живея в изобилие, а не да се притеснявам за всеки лев. Звучи ли Ви познато? Съжаленията за миналото Ви изчерпват енергията, която Ви трябва, за да вървите днес напред. Това е най-бързият начин за самосаботаж – понеже преди 10 години не са Ви се получили нещата, няма начин да Ви се получат днес. И човек си кисне в унинието ден след ден. Има и друг начин обаче! 

Само ако бях тръгнала на фитнес миналата година

Движението е важна част от грижата за себе си. То не е еднократна задача, която човек отмята веднъж и повече не трябва да се занимава с нея. Движението е грижа за себе си ден след ден. И да, ако човек има натрупани наднормени килограми, много по-лесно щеше да е, да си ги е свалил миналата година. Добра форма се поддържа много по-лесно, отколкото тепърва да се постига. Но ако не започнете днес да се движите повече, догодина ще се самосъжалявате по същия начин както и днес. Така че обуйте си маратонките днес и излезте да се поразходите из парка като за начало.

Само ако бях по-мила с партньора си

За да се разпадне една връзка, има много фактори, които оказват влияние. Никога не е заради една дума, една реакция или един пропуск, дори и да изглежда така на пръв поглед. Не всички връзки имат потенциала да продължат в дългосрочен план. Да си прахосвате времето днес със съжаления какво не е трябвало да казвате или правите, води единствено до депресия. Това, което можете да направите, е да разгледате миналите взаимоотношения възможно най-обективно и да идентифицирате на какво ново искате да се научите за един нов тип връзка. Съответно да видите как да тръгнете в тази посока днес. Вчера няма как да го промените.

Само ако бях завършила образованието си

Разбира се, че е по-оптималният вариант като се захванете с нещо да си го довършите, а не да го оставяте отворено с години. Но това, че последните 5 години не сте направили нищо по въпроса, не означава, че и тази година ще е така. Всъщност всичко зависи от това, какво ще направите днес. Можете да проверите има ли как да си възстановите правата и да си продължите нещата откъдето сте ги зарязали. Или всъщност това образование изобщо не е релевантно към сегашния момент, нещо друго Ви е много по-актуално. Разглеждате какви са Ви опциите, хващате една за ушите и действате. Така след 4 години като погледнете назад, ще сте горди от себе си, че си имате образованието и си ползвате дипломата по предназначение. 

Не си позволявайте да влизате в този мисловен модел. Ако обичате да сте в депресия, няма проблем, ползвайте си го. Но ако искате нещо ново в живота си, преформулирайте “само ако бях” в “какво мога да направя днес”. Това ще Ви помогне да се чувствате по-добре и да сте доволни от себе си. 

Ако Ви е трудно да излезете от гореописаната нагласа, ние сме насреща – в “Здрава история” сме специалисти в работата с депресия.

Автор: Емилия Цанева

Виж още:
Стига саморазрушение

Оставете коментар