Депресия

Депресия след преместване в чужбина

By януари 19, 2023No Comments

Не е необичайно в един или в друг момент човек да изпадне в депресия след преместване в чужбина. Всичко е непознато и трудно, езикът е нов, не сте сигурни кое къде е. Приятелите, познатите и семейството ви са далече. Странно е да не сте си вкъщи, даже водата има различен вкус. Чувствате се като дърво без корен. 

Възможно е още след първите дни на пребиваване в новата страна при вас да се прояви депресия след преместване в чужбина, но по-често това се случва няколко месеца по-късно. Защо се получава така? Нали уж за добро се преместихте, каква пък е тази депресия сега?

Причини за депресия след преместване в чужбина:

  • преживяването да си чужденец – когато човек си е вкъщи и земята помага. В новата страна човек тепърва трябва да се научи на много неща накуп. Има да се справи с една камара документи и регистрации, като първо трябва да разучи какво точно му трябва, кое къде е и как да стигне до там. Местните, колкото и да са толерантни, все пак са с различен темперамент – някои са прекалено задушаващи и си врат носа, където не им е работа. Други пък са прекалено студени и ви карат да се чувствате, все едно не сте човек. Казано накратко, просто не се усещате по същия начин както, когато сте си в България.
  • търсене на работа – ако човек не е имал възможност да се погрижи предварително да си намери работа, търсенето на място може да се превърне в тежко изпитание. Не сте запознати с пазара на труда в новата страна, не сте съвсем сигурни какво се цени. Навярно няма кой да ви препоръча, съответно разчитате само на собствените си усилия и късмет. Често работа си намирате след доста опити, усилия и разочарования и определено по-бавно отколкото сте предполагали.
  • нереалистични очаквания – в чужбина хората са възпитани, не закъсняват, всички са богати, а по улиците текат реки от мед и масло. Казано накратко – всичко е много по-добре отколкото в България! Само да се преместите в чужбина и всичките ви проблеми ще се решат! Ще сте богати, здрави, ще си намерите партньор, ще имате огромна къща… Реалността обаче е, че никоя страна не е идеална. Ще има неща, които са по-добре отколкото в България, но ще има и такива, които няма да ви харесат, даже може да ви натежат. А личните си проблеми човек ги носи навсякъде. Ако ви е трудно да си намерите партньор в България, в Щатите търсенето няма да е по-лесно.

Как да се подкрепите при депресия след преместване в чужбина?

  • използвайте еуфорията – ако след преместването ви е обхванала еуфория от всичко ново около вас, възползвайте се докато трае това преживяване, за да отметнете по-тежката част от документацията и да си потърсите работа. Документите никога не са приятна част, но е по-поносимо да се занимаете с тях, докато все още се радвате на новата страна и се наслаждавате на промяната. Имайте предвид, че след една крайна емоция, най-често следва другата ѝ полярност, което при еуфорията е потиснатото настроение. Затова докато трае еуфорията си намерете любими кътчета в новата страна, които могат да ви заредят в случай на униние. За мен, например, в Мюнхен Нюмфенбург винаги много добре ми се отразява, както и Олимпиапарк. А когато живеех в Ирландия, Холт и Малахайд бяха местата, които ме зареждаха.
  • социални контакти – потрудете се да си създадете социална среда възможно най-скоро. Вижте за групи на българи в съответната страна и за събития организирани от тях. Запишете се на спорт или курс, отидете на някое интересно за вас изложение и се постарайте да създадете контакти с хора със сходни интереси. Можете да се запишете за доброволци в някоя организация. А в много страни вече има и апп-ове за намиране на хора със сходни интереси – може да се възползвате и от някой от тях. Изолацията и самотата са едни от основните причини за стигането до депресия след преместване в чужбина. Ето защо е толкова важно възможно най-скоро да си създадете подкрепяща среда в новата страна.  
  • нищо не е вечно – опитайте се да погледнете на пребиваването си в чужбина като на експеримент. Там сте, за да видите как ви е, да понаучите нов език и да се запознаете с нова култура. Може би и за да придобиете трудов опит в чужбина, да посъберете някое евро и ако толкова не ви харесва, да си се приберете в България обогатени. А кой знае, може пък в един момент да заобичате новата страна и да се почувствате у дома си. При всички положения не сте обречени доживотно да страдате в чужда страна. Ако не ви хареса, винаги можете да се приберете вкъщи. 

Ако животът в чужбина започне много да ви тежи, от “Здрава история” сме насреща. Ние специализираме в работата с депресия и имаме богат опит с подкрепа на хора в чужбина. 

Автор: Емилия Цанева

Виж още:

Депресия поради липса на партньор

Оставете коментар